september 13, 2015

Boprisökningarna i Sverige, Euro-området och OECD

Under en längre tid har de bostadspriserna diskuterats i media och av internationella organ, Riksbanken och andra myndigheter. Det finns viss risk att bopriserna faller i framtiden, även om det inte inträffar i höst. Därför kan det vara intressant och se hur bopriserna har varierat och hur den svenska utvecklingen ser ut i ett globalt perspektiv.

Låt oss först utgå från boprisutvecklingen (enbart småhus, ej bostadsrätter) i nominella priser (ej justerade för inflation). I figuren nedan visas utvecklingen för Sverige, Euro-länderna och OECD.  


Figuren visar att priserna ökat mer i Sverige än i Euro-området och i OECD-länderna om man kollar på den senaste 20-årsperioden. I Sverige handlar det om en tredubbling av priserna jämfört 1996 eller ökning med 2,5 sedan bopristoppen i början av 90-talet.

Att mäta i nominella priser kanske inte är det mest lämpliga då de flesta priser ökar med tiden. Därför kan det vara lämpligt att justera för allmänna prisökningar. OECD justerar för prisökningar genom justera priserna med hjälp av BNP- privat konsumtion-deflatorn.


I figuren kan man se att bopriserna i Sverige mer än fördubblats mellan 1996 och 2008. Efter finanskrisåret 2008 har priserna också ökat, men i mindre utsträckning. Att de reala priserna i Sverige inte ökade innan 1996 beror sannolikt på hög inflation innan 90-talskrisen (samt en fastighetsbubbla). I OECD och Euro-området ökade också priserna, men under en längre tidsperiod. Till skillnad från Sverige har bopriserna i OECD/Euro-länderna minskat sedan 2008.

För att sammanfatta:

- De svenska bopriserna har ökat sedan 1996 (Både om man räknar i nominella priser och om man räknar i reala priser).
- Bopriserna i Sverige har ökat mer än i OECD och Euro-området (om man kollar på utvecklingen sedan 2006)

Om det är en bubbla, och i så fall hur stort boprisfallet kan tänkas bli, hur boprisfallet fördelar sig geografiskt är en annan fråga som är värt att studera, kanske i ett ytterligare blogginlägg.





Inga kommentarer: